Budući brucoši mogu odahnuti, prijemni ispit više nije eliminatoran

Prijemni ispit na fakultetima Univerziteta u Tuzli od nove akademske godine prestaje biti eliminatoran. Tako će budući brucoši konačno moći odahnuti, jer će se, počevši od ovogodišnjeg prijemnog ispita, koji se održava početkom jula, primjenjivati nova pravila Senata Univerziteta u Tuzli (UNTZ).

Dati šansu

Kako su nam potvrdili iz ove visokoškolske ustanove, riječ je o izmjenama koje su samo usaglašene s novim Zakonom o visokom obrazovanju TK, koji je Skupština Tuzlanskog kantona donijela nedavno.

– Prijemni ispit više nije eliminatoran. To je svakako povoljnije po studente i ide u njihovu korist. Primjera radi, imate situaciju da student prilikom polaganja prijemnog ispita bude bolestan ili umoran od puta, pa se desi da uradi lošije prijemni te ne bude primljen. Sada takvom studentu dajete šansu da se dokaže u toku svog školovanja – kaže Milena Nikolić, vršilac dužnosti prorektora za nastavu i studentska pitanja.

Kada je u pitanju odabir kandidata, on će se vršiti na osnovu ostvarenog broja bodova prema općim i pojedinačnim kriterijima te uspjehu na prijemnom ispitu. U konačnici, studenti će moći maksimalno osvojiti sto bodova.

Prijemi ispiti će ubuduće, kaže Nikolić, biti rađeni s više transparentnosti, a studenti će moći koristiti i digitron.

– Svi studenti će dobiti ovjeren duplikat svog prijemnog ispita. Ranijih godina nije bio dozvoljen ni kalkulator, sad je i to moguće, s obzirom na to da je studentima prirodnih nauka on potreban prilikom rješavanja kompleksnijih zadataka – ističe Nikolić.

Stara pravila

Podsjetimo, prema starom pravilniku, kandidat koji je u toku svog školovanja bio odličan, ukoliko na prijemnom ispitu ne bi osvojio minimalna 24 boda, ne bi bio primljen na fakultet bez obzira na uspjeh u srednjoj školi.

Opći kriteriji

Opći kriteriji odnose se na postignuti uspjeh u srednjoj školi i iznose najviše 50 bodova. Pojedinačni kriteriji odnose se na prosjek ocjena iz jednog do tri predmeta, iz dva razreda srednje škole, koji su od značaja za odgovarajući studij, a koji donosi kandidatu najviše 10 bodova. Prijemni ispit polaže se kroz test iz jednog do tri predmeta, koji su od značaja za odgovarajući studij.

 

Autor: M. Mu.

Source

Previous post:

Next post: